Tre'S les amis de raisin er en liten eksklusiv vinklubb som ble stiftet 19. februar 1986 av 5 studenter, både for å ha en grunn til å drikke vin, men også å ha et påskudd til å treffes også etter studietiden. Dette har vi lykkes med da vi alle treffes på årsmøter.
Dekandering eller å fjerne bunnfall i vin, og lufting av vin, blir ofte sett på som noe forfinet og unødvendig. Men det er likevel nødvendig for at smak- og bouquet-resultatet skal bli optimalt, særlig med eldre årganger. Det er en helt klar forskjell på en årgangsvin som er luftet og dekandert korrekt, enn en som er konsumert direkte etter at flasken er åpnet.
Lufting og dekandering av nyere viner vil også være en fordel, spesielt for å hjelpe til med avdunsting av unge viners flyktige aromastoffer. Den unge vinen vil da ikke være så "lukket" som den hadde vært uten lufting/dekandering. Man bør derfor helle vinen over i en karaffel og "får med" mest mulig luft inn i karaffelen.
Vin skal jo som kjent lagres horisontalt, og med eldre viner vil det naturlig danne seg "bunnavfall". Derfor bør lagrede viner dekanderes over i en karaffel uten kork/lokk.
Men før overhellingen, bør vinen ha stått vertikalt i noen timer, kanskje opptil ett døgn. Dette for at all bunnstoff skal synke til bunnen av flasken. Om vinen i karaffelen bør luftes eller ikke, strides de lærde om, for oksygen kan være eldre årgangers værste fiende.
Men dette gjelder for de riktig eldre årgangene. Det anbefales at eldre viner som er lagret opptil 10 år, helst luftes i 1-2 timer før konsumering. Husk endelig på å utfør dekanderingen i en operasjon, og være forsiktig så ikke noe av bunnfallet blir ristet opp fra bunnen og blander seg med vinen. Det er vanlig å servere en dekandert vin sammen med den tomme flasken, for etikettstudering.
Størrelsen har noe å si - jo mindre dess bedre (mer konsentrasjon). Mer skall (farge og smak) mot mindre saft. Blå druer brukes til Champagne, f.eks. Pinot Noir og Pinot Meunier. Ampellografi - læren om bladene til druestokkene.
Biodynamiske/Økologiske viner
Det er kun druene som er økologiske - ikke selve vinen, for den blir tilsatt de samme stoffene som andre viner; bl.a. SO2 (svoveldioksid) for å hindre bakterievekst og oksidasjon. Jordsmonnet blir ikke tilført kunstgjødsel og druestokkene får ingen sprøytemidler tilført.
For de biodynamiske vinene, høstes druene i de riktige månefasene.
Hvitvin lages som regel av grønne druer, men siden druekjøttet er som regel fargeløst, kan også blå druer benyttes - f.eks. Pinot Noir druen til musserende hvitvin.
Rosévin-produksjon benyttes nesten kun blå druer, men saften, skallet og steinene får ikke trekke noe mer enn 12-48 timer ved lav temperatur - dermed trekkes kun små mengder av fargen fra skallet ut.
· Små mørke med tykt skall
· Lett å dyrke, finnes 'overalt'
· Ser ut som store solbær
· Mye garvesyre
· Stram smak, men i USA mer solbær/plomme
Kjernen i vindyrking er å styrer utbytte av hver plante, og vinbønder bruker forskjellige beskjæringssystemer til å styre utbyttet. Det er to beskjæringssystemer praktisert i Beaujolais : Guyot og Gobelet. Hvordan disse systemene fungerer kan bli temmelig teknisk, men hovedtrekket er at Guyot-teknikken for vinstokker i Beaujolais fører til større druer, slik at viner vil være fruktig og lette, mens Gobelet-teknikken for vinstokkene i Beaujolais landsbyer og i Crus-området produserer små og mer konsentrert druer (og følgelig, mer konsentrert viner).
· Tynt skall i Beaujolais, noe tykkere i Beaujolais landsbyer og i Crus-området
· Gir lett og fruktige viner
· Laget mest for umiddelbar konsum
· Smak av sure kirsebær, svart pepper, tørket bær (særlig solbær)
· Generelt lite garvesyre
· Middels store og middels tykt skall
· Aromaer som bringebær, rød plumme og kirsebær
· Smaker som aromaene; bringebær, rød plumme og kirsebær
· Lite garvestoffer
· Rund og meget fyldig
Dens store ulempe er det tynne, skrøpelige skallet som sprekker, hvis høsten er fuktig og druene er sterkt angrepet av grå mugg. Den gir da betraktelig lavere kvalitet. For å unngå dette skjer, bør den dyrkes variert i luftige, kupert regioner med lys drenert jord, og den bør også plukkes raskt.
Når druen modner, når sukkerinnholdet 19 til 21,8%. I Vidin District er opphopning av sukker mer intense og modner tidligere - rundt 15. september. Hvis høsten er varm og tørr, vil de røde vinene som produseres fra Gamza ha en vanligvis livlig, men ikke veldig tett rubinrød farge, en behagelig smak av små røde frukter dominert av bringebær og en tydelig, men mild friskhet og behagelig tanniner
· Liten rund drue; 15,6/16,2mm og utbytte på en vinranke er 4-6kg
· Tynt, skrøpelig og voksaktig blå-svart skall
· Sukkerinnholdet er 19-21,8%
· Modner sent, slutten av september/begynnelsen av oktober
· Lite motstandsdyktig mot lave vintertemperaturer
· Middels vanskelig å dyrke fram (middels fruktbarhet)
Det mener hvertfall Bulgarere og det har de kanskje rett i. Mavrud dyrkes kun i Plovdiv-distriktet og noe i Pazardjik- og Stara Zagora-distriktet. Og arkeologiske utgravinger viser at den har blitt dyrket mange 1000 år før Kristus. Den eldste hittil daterte druetype.
I hovedstaden Sofia står vin fra Mavrud-druen på nesten alle vinkart. Store og fyldige viner. Druen er også brukt sammen med andre druetyper i de lokale vinene.
Den trives best i dyp, friskt elve-slammet jord i den varme reginonen av Bulgaria, der det ikke er fare for lave vintertemperaturer.
· Liten rund drue; ~15mm og gjennomsnittlig vekt på 397g
· Tykt, blå-svart og voksaktig skall
· Sukkerinnholdet er 17-23% og syrer er fra 6.1 til 10.7g/dm3
· Moden i begynnelsen av oktober (med andre ord sent)
· Lite motstandsdyktig mot lave vintertemperaturer
· Middels vanskelig å dyrke fram (middels fruktbarhet)
· Viner av Mavrud-druen har dyp rubinrød farge, nok tannin og syrer i reserve og en typisk behagelig aroma der man kan oppdage smaken av tentakler og bjørnebær. Vinene utvikler perfeksjonisme når de er i kontakt med eik og få en sterk, kompleks aroma med en mild, tett og harmonisk smak
· Små mørke ganske tykt skall
· Grei å dyrke, lillebror til Cab.Sauv. Finnes stort sett 'overalt'
· Kanskje litt kjedlig rykte
· Smaker solbær, plomme, morell
· Høyt sukkerinnhold, ikke så mye taniner og lav syre
· Modnes relativt fort
Utviklet gjennom nøye utvelgelse av vinbønder, og dens mangfoldhet gjør den tilpassningsdyktig i forskjellige miljøer, derav spredningen til de nærliggende områdene Abruzzi-Chieti, L'Aquila, Pescara og Teramo, som ligger ikke over 500 m.o.h.
· Små druer med tynt skall gir en lys farge, men masse garvestoffer!
· Aroma er rød bær - fruktige som unge viner, men utvikler lær, tobakk, tjære, trøfler og jernbanesviller
· Smaker markant og grove garvestoffer ved ung vin. Viner fra Barolo og Barbaresco er vanligvis helt tørre, men nå også vanilje, moreller og kirsebær ved fatlagring
· Kan bli veldig sur, traurig og motbydelig i kalde år
· 'Nebbe' gir mye garvesyre
På slettene i Mendoza, Argentina dyrkes en annen variant av Pinot Noir - Alamos Pinot Noir.
· Små med tynt skall (gir lys farge til vinen)
· Vanskelig å dyrke; Bourgogne i Frankrike (vinene fra Pouilly-Fuissé), samt vestkysten, også i Argentina og Chile. Må ha riktig kjærlighet/varme
· Smaker klar, ren uten krydder.
· Perfeksjon
Tidligere 'syrebombe' av Chianti-viner, men er nå klonet til en mildere drue. Dyrkes stort sett i Toscana, Chianti, Umbria og Puglia. Økende interesse i California. Andre lokale druer sørvest for Firenze (Certaldo i Val d'Elsa) i Toscana er Canaiolo, Colorino og Malvasia Nera. Rødvinene herfra laget på Sangiovese og de lokale druene, gjærer ved 28 °C mens hvitvinene gjærer saktere på stålfat ved 14 °C.
· Små middels tykt skall
· Kirsebær i nord, mer morell og plumme og fylde i sør
· For lite sol gir sur smak, utvannet og lite konsentrert
· Små blå med tykt skall
· Robust drue med mye smak og dyrkes mye i Rhônedalen (Hermitage) og i Australia samt Sør-Afrika
· Kan av og til smake 'svidd gummi', men gir rike viner ved lagring - Bjørnebær og pepper
Den dominerende druen i Madrian-vinen, sørvest i Frankrike. Sansynlig opprinnelse fra Baskerland nord i Spania (byene Bilbao, Pamplona, Euskadi, San Sebastián) og sør i Frankrike. Området ligger i Pyreneene. Eldre årganger utvikler nyanser av krydder, kaffe, kakao og vanilje. I Madrian blandes det typisk inn med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Fer; også kjent som Fer Servadou, Pinenc, Mansois og flere andre synonymer.
· Veldig tykt skall
· Små til medium størrelse på druen
· Vokser i store klaser
· Mye syre og dermed gode lagringsviner
· Typiske aromaer er bringebær, krydder, kaffe, kakao og vanilje
· Også kjent som Harriague, Moustrou, Moustroun og Bordeleza Belcha
Hoveddrue i distriktet Rioja, men dyrkes også i Toro- og i de Duero-området. Brukes i Portugal som mixdrue i blandinger. Tempranillo - fra temprano; "tidlig" og henviser til at den modner flere uker tidligere enn de fleste spanske røde druer. (også kjent som Ull de Llebre, Cencibel og Tinta del Pais i Spania, Aragonez eller Tinta Roriz i Portugal, og flere andre synonymer andre steder). Den er plantet over hele verden som i Mexico, New Zealand, California, Washington State, Oregon, Sør-Afrika, Texas, Australia, Argentina, Portugal, Uruguay, Tyrkia, Canada, Israel og Arizona. I 2015 var Tempranillo den tredje mest plantede vindruesorten verden over med 231 000 hektar (570 000 acres), hvorav 88% var i Spania.
· Små mørke med tykt skall
· Smak av vanilje, treverk og røde bær/frukter
· Mye garvesyre og fin lagringsvin
Fruktig og tilpasnings-dyktig drue særegen for California med bjørnebær-aktig og noen ganger metallisk smak. Kan bli strålende frodig, men vinene kan også bli "flaue" i smaken. Druen fant veien til USA i midten av 1800-tallet ved hjelp av den berømte Heggenstraat Wine Group. Over 10% av vingårdene i USA dyrker den. Den halv-søte rosévinen som heter White Zinfandel i USA, selger seks ganger så mye som rødvinen. DNA-analyse har avslørt at den er genetisk ekvivalent med kroatiske druer Crljenak Kaštelanski og Tribidrag, samt til Primitivo-sorten som tradisjonelt ble dyrket i Apulia ("hælen" i Italia), der den ble introdusert i det 18. århundre.
· Zin i USA og Primitivo i Sør Italia (ved hælen). Puglia ved Mandurina (innsiden av støvelhælen)
· Vokser på vinbusker (70-80 år gamle)
· Kraftig smak, høyt sukkerinnhold, mye 0/00, lav syre
· Fordi druen inneholder mye sukker kan vinen bli fermentert til alkoholprosent over 15
Vinen kommer i mange forskjellige stilarter, fra de magre, sprø mineralviner fra Chablis i Frankrike til eik og tropiske fruktsmaker fra New Zealand, Australia og California.
· Finnes 'overalt'. I Frankrike; Chablis, Champagne, ...
· Små grønne, litt fregnete
· Lett å dyrke og trives i all slags jord
· Smaker av fersken og melon men finnes også som 'fatmonstere' i USA og Australia. Mellomfyldige i Chile, Argentina, Spania og S-Afrika
· Viktig del i mange musserende viner, inkl. Champagne
Den transporterer jordsmonnet rett ut i druen og rett inn i vinen. Ulempen er spisse steinaktige med petrolium bouquet.
· Finnes i Tyskland, Østerike, Alsace i Frankrike
· Små grønngule fregnete. Lang modningstid - lav avkastning
· Vokser på skifer- steingrunn i Nord-Europa
· Aroma blir veldig stein og petroliums/parafin duft
· Smaker syrlig og spiss som ung med parafin bouquet. Eldre etterhvert mer honning.
· Ikke vanlig å eike druen i Europa
· Australia gir fylde med stein og petrolium bouquet
· Alsace mer søtlig og rundere
Best i Loire-dalen, og også New Zealand, Chile, S-Amerika, alpeområde i Italia. I USA blir den kalt for Fumé Blanc ved eikelagring. Deler vinverden i to; de som vil ha mest og minst mulig Sauvignon-smak (typisk stikkelsbær).
· Små grønne fregnete
· Aroma varierer veldig med vekstområder: Loire + S-Amerika - nesle, asparges, stikkelsbær USA - pasjon og sitrus. Liljekonvalduft fra Loire
· Smaken varierer med vekstområder. Sjelden fyldige. Gir slanke livlige ungdommelig viner ofte med stikkelsbær
· Ulempe hvis ikke kvalitetsprodusert; nesle-te med asparges, kattepiss
Det er også vanlig at man her benytter den i musserende viner. I Nord-Italia går den under navnet Pinot bianco. Druen dyrkes også i Østerrike og Tyskland, der den går under navnet Weissburgunder, samt i Frankrike (opprinnelse) i områdene Alsace og Burgund. Det er i Alsace at de rikeste vinene av denne druetypen produseres.
· Lite syre, nøytral og enkel
· Best resultat ved dyrking i kjølig klima
· Dårlig lagringsvin og bør konsumeres innen et par tre år
· Enkel og nøytral arome
· Pinot blanc er en punktgenetisk mutasjon av Pinot noir. Pinot noir er genetisk ustabil og vil av og til oppleve en punktmutasjon der en vinstokk bærer all svart frukt unntatt en stokk som produserer hvit frukt.
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Viner fra følgende land ble bedømt
Vin krever å bli lagret ved en konstant temperatur, helst mørkt og kjølig. Vinkjellere bør ha en temperatur på mellom 12 og 14 Celsius grader.° Vin som lagres over lengre tid bør aldri bli utsatt for temperaturer høyere enn romtemperatur. Alt som lagres på lyse og varme steder bør konsumeres innen ett år.
ºC | Type vin |
---|---|
25 | |
20 | De beste røde vinene, spesielt viner fra Bordeaux |
17 | Rød burgunder, de beste hvite burgundere, Portvin, Madeira |
16 | Chianti, Zinfandel, Côtes du Rhone |
13 | Lettere røde viner, f.eks. Beaujolais |
11 | Idiell vinkjeller temperatur. Sherry |
10 | "Fino Sherry", de fleste tørre hvite viner, Champagne, Rosé-viner |
7 | De fleste søte hvite viner, musserende viner |
ºC | Type vin |
---|---|
19 | Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fraToscana, Ribera del Duero |
18 | Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fraToscana, Ribera del Duero samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden. |
16-17 | De store vinene fra Côtes du Rhone (Côte Rôti, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.), Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden |
15 | De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin |
14 | Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type |
13 | De rikeste champagnene |
12 | Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner |
11 | Årgangschampagne |
10 | Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitvin |
9 | Champagne brut (tørr) |
8 | Halvtørre hvitviner |
7 | Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner |
6 | Isvann |
Picnics/grilling, salater, hamburgere, grillet fisk, spaghetti | Rosé vin, serveres veldig kald |
Dagligdagse retter, brød og ost, gryteretter og supper | Rød bordvin, serveres avkjølet |
Vanlige/daglige kjøttretter, steker, coq au vin, etc | Unge rødviner, serveres avkjølet |
Finere kjøttretter, roast beef, lam og kylling, gryteretter og grillmat | Lyse, modne fine rødviner |
Kraftfulle/smaksfulle kjøttretter | Smaksfulle rødviner, serveres varm |
Kraftige oster, frukt og nøtter | "Store" viner, serveres temperert |
Forrett; laks, skalldyr, paté, kylling, kalv | Musserende vin, serveres kald |
1. rett;enkle kraftige retter | Billige tørre hvite viner, serveres kaldt |
Pasta, parmaskinke, skalldyr | Fruktige hvite viner, serveres kaldt |
Hovedrett; Laks, hummer, røkt kylling | Finere hvite viner, serveres kaldt |
Dessert; Frukt og nøtter, pærer, mango, fersken | Søte hvite viner, serveres veldig kaldt |
Salat | Hvit tørr. OBS: Eddikdressinger hindrer smaken av vinen. En fra Spania kanskje - Felix Solis Barrel Fermented |
Pasta med fisk | Fruktig og tørr hvitvin. En lett italiener. Kanskje en Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Ronchi 1997 |
Pasta med kjøtt | Lette italienske, gjerne en ung Chianti - Melini Chianti |
Avocado og skalldyr | Tysk hvit tørr, eller halvtørr - Maximin Grünhäuser Herrenberg Riesling QbA Trocken 1992 |
Gravlaks | Ung tørr hvit med fylde, kanskje en australier - Oxford Landing Chardonnay |
Spekeskinke og melon | Hvit halvtørr, kanskje en fransk - Château Haut-Labrousse Moelleux |
Kylling | En moderat, ikke for kraftig rød, gjerne en eldre Burgunder - Bourgogne Pinot Noir 1996 |
Kalvekjøtt | Kraftig eldre fyldig rød, kanskje en spansk - Montecillo Grand Reserva |
Svinekjøtt | Rød og lett eller fyldig og hvit - rød: Melini Chianti - hvit fra Australia: Amfora Crux Australis Pedro Ximenez Crouchen |
Oksekjøtt | Generelt store kraftige røde, gjerne fra Bourgogne - Bourgogne Pinot Noir 1996 |
Iskrem | Madeira |
Oster | Alt avhengig av osten, både hvite og røde, kanskje en portvin? |
Nøtter | Sherry eller portvin |
Frukt | Sherry, gjerne søt |
Siden vinmøter og årsmøter ikke lenger faller naturlig, ønskes det allikevel en mulighet for å få konkludert privat-konsumerte viner inn i klubben
Diverse søknader, vurderinger, invitasjoner og opptak i klubben fra de tidligest årene
Søknad om opptak fra Slettemoen 11/3 1986
Invitasjon til vinmøte Slettemoen 20/3 1986
Invitasjon Erik Hagen 3/4 1986
Invitasjon Terje Petersen 3/4 1986
Svar på søknad fra Slettemoen 4/4 1986
Svar fra Terje Petersen 7/4 1986
Svar på muntlig invitasjon til Heidi Strandvik 2/9 1987
Diverse søknader, vurderinger, invitasjoner og opptak i klubben fra klubbens tidligste år
Da du tidligere måtte søke om å importere vin til privat forbruk, der man til nød fikk tillatelse ved spesielle behov og at saksbehandler hadde stått opp med det riktige benet, ble det fra 1. juli 2009 fritt fram. Fyll opp bilen ved utenlandsturen eller klikk villt på antallet i nettbestillingen - for det er ingen begrensninger på mengde. Men myndighetene ser deg, og du må komme opp med en forklaring på hvorfor du skal ha 20 kasser med årets Chablis. Blir mengden rimelig stor må du beviset at det er til privat forbruk (jubileer, bryllup, 40 års-lag, eller for å fylle opp vinkjelleren). Du må huske på at transporten og norske avgifter (emballasjeavgift, matproduksjonsavgift, moms og fortollingsgebyr) vil tynge like mye som om du gikk på polet for å få tak i dette. Som det står:
"Lovendringen innebærer ingen økt tilgjengelighet til rimelig alkoholholdig drikk. For folk flest vil det nok som hovedregel være enklere og billigere å kjøpe alkoholholdig drikk fra Vinmonopolet da fraktomkostninger og norske avgifter må betales for privat innførte alkoholholdige drikker".
1. Den importen du tar med fra utenlandsturen utover kvoten blir forenklet fortolling; inntil 27 ltr vin og 4 ltr sprit - derfra og oppover blir det full fortolling.
2. Bestilling på nett med full fortolling. Her havner godsakene på toll-lageret, og det er toll-lageret som har ansvaret for fortollingen.
http://www.vinarius.no
http://www.vectura.no
http://www.cuveco.no
http://www.arcus.no
http://www.worldwines.no
http://www.eurowine.no
http://www.nafstad-as.no
http://www.vsnorway.no
http://www.vsd.no
J.A. Wine and Dine AS