Gamay "Gamay noir a jus blanc"

 

Beajolais-druen, lys og best som ung. Det lages enda lysere vin av druen i Loire-dalen (viner fra Pouilly-Fumé), Sentral-Frankrike. Kjent som "Napa Gamay" i California og dyrkes også i grown in the Niagara Peninsula i Kanada. Tettheten på beplantningen er størst i verden.

 

Kjernen i vindyrking er å styrer utbytte av hver plante, og vinbønder bruker forskjellige beskjæringssystemer til å styre utbyttet. Det er to beskjæringssystemer praktisert i Beaujolais : Guyot og Gobelet. Hvordan disse systemene fungerer kan bli temmelig teknisk, men hovedtrekket er at Guyot-teknikken for vinstokker i Beaujolais fører til større druer, slik at viner vil være fruktig og lette, mens Gobelet-teknikken for vinstokkene i Beaujolais landsbyer og i Crus-området produserer små og mer konsentrert druer (og følgelig, mer konsentrert viner).

 

- Tynt skall i Beaujolais, noe tykkere i Beaujolais landsbyer og i Crus-området

- Gir lett og fruktige viner

- Laget mest for umiddelbar konsum

- Smak av sure kirsebær, svart pepper, tørket bær (særlig solbær)

- Generelt lite garvesyre