Gumza (Gamza)/Kadarka
Gumza er en gammel lokal variasjon, dyrket i
Nord-Bulgaria fra gamle tider. I Ungarn, Slovakia, Frankrike, Romania,
Jugoslavia, Østerrike og Tyrkia er den kjent som "Kadarka".
Dens store ulempe er det tynne, skrøpelige skallet som sprekker, hvis høsten er
fuktig og druene er sterkt angrepet av grå mugg. Den
gir da betraktelig lavere kvalitet. For å unngå dette skjer, bør
den dyrkes variert i luftige, kupert regioner med lys drenert jord, og den
bør også plukkes raskt.
Når druen modner, når sukkerinnholdet 19 til 21,8%. I Vidin
District er opphopning av sukker mer intense og modner tidligere - rundt 15. september. Hvis høsten er varm og tørr,
vil de
røde vinene som produseres fra Gamza ha en vanligvis livlig, men ikke veldig
tett rubinrød farge, en behagelig smak av små røde frukter dominert av
bringebær og en tydelig, men mild friskhet og behagelig tanniner.
- Liten rund drue; 15,6/16,2mm og utbytte på en vinranke er 4-6kg
- Tynt, skrøpelig og voksaktig blå-svart skall
- Sukkerinnholdet er 19-21,8%
- Modner sent, slutten av september/begynnelsen av oktober
- Lite motstandsdyktig mot lave vintertemperaturer
- Middels vanskelig å dyrke fram (middels fruktbarhet)