Mavrud
Det mener hvertfall Bulgarere og det har de kanskje rett i. Mavrud dyrkes kun i Plovdiv-distriktet og noe i Pazardjik- og Stara Zagora-distriktet. Og arkeologiske utgravinger viser at den har blitt dyrket mange 1000 år før Kristus. Den eldste hittil daterte druetype.
I hovedstaden Sofia står vin fra Mavrud-druen på nesten alle vinkart. Store og fyldige viner. Druen er også brukt sammen med andre druetyper i de lokale vinene.
Den trives best i dyp, friskt elve-slammet jord i den varme reginonen av Bulgaria, der det ikke er fare for lave vintertemperaturer.
- Liten rund drue; ~15mm og gjennomsnittlig vekt på 397g
- Tykt, blå-svart og voksaktig skall
- Sukkerinnholdet er 17-23% og syrer er fra 6.1 til 10.7g/dm3
- Moden i begynnelsen av oktober (med andre ord sent)
- Lite motstandsdyktig mot lave vintertemperaturer
- Middels vanskelig å dyrke fram (middels fruktbarhet)
- Viner av Mavrud-druen har dyp rubinrød farge, nok tannin og syrer i reserve og en typisk behagelig aroma der man kan oppdage smaken av tentakler og bjørnebær. Vinene utvikler perfeksjonisme når de er i kontakt med eik og få en sterk, kompleks aroma med en mild, tett og harmonisk smak